Dé handleiding om je hormonenachtbaan te trotseren.

Je hormonen & jij

Last van hormonen - VoetreflextherapieAls alleen je mood nog swingt

Iedere vrouw heeft ze: hormonen. Ze zorgen er onder meer voor dat je borsten krijgt en – als je wilt – kinderen. Da’s fijn!

Maar ze kunnen je ook behoorlijk dwarszitten. Bijvoorbeeld rond je menstruatie of de overgang. Sommige vrouwen voelen zich dan moe, worden ‘zomaar’ verdrietig of kwaad, en hebben nergens zin in (ook niet in seks ☹).

… komt dat 99% zeker door je hormonen

Wat zijn hormonen? Hormonen zijn een soort boodschappers die je lichaam zelf aanmaakt. Als een bepaald hormoon z’n boodschap aan een orgaan afgeeft, wordt er een proces in werking gezet of juist gestopt. Allemaal met het doel je lichaam in balans te houden zodat jij je lekker voelt en gezond blijft.

Hormonen sturen allerlei processen in je lichaam, zoals je stofwisseling en bloeddruk, en hoe je lichaam reageert op stress. En je hebt dus ook geslachtshormonen. Die regelen zaken rond je ongesteldheid, vruchtbaarheid en zwangerschap, en hebben ook invloed op je stemming.

Wij vrouwen zitten ingewikkeld in elkaar (veel ingewikkelder dan mannen!). In je cyclus en de overgang verandert de balans in je geslachtshormonen steeds. Dan is je oestrogeen weer hemelhoog, dan weer je progesteron. (Alsof je in een horrorhormonenachtbaan zit …)

En ook al is het een natuurlijk proces – je bent zeker niet ziek! – je kunt er zowel lichamelijk als emotioneel behoorlijk last van hebben. Misschien heb je PMS-klachten zoals pijnlijke borsten en buikpijn of overgangsklachten zoals depressiviteit, opvliegers en libidoverlies.

Wat kun je zelf doen wanneer je hormonaal uit balans bent

In ieder geval goed voor jezelf zorgen! Dus goed eten en drinken, flink bewegen en voldoende slapen. Het is ook belangrijk dat je je er niet door uit het veld laat slaan. Want het gaat echt weer voorbij.


Wil jij snel(ler) van bleh naar yeah?!

Kijk, je hormonen komen en gaan. Daar kun je niets aan veranderen. Maar je kunt meer doen dan alleen maar wachten tot het over is.

In mijn praktijk voor voetreflextherapie behandel ik vooral vrouwen met hormonale disbalans. En het is mijn ervaring dat ze daardoor beter om kunnen gaan met al die schommelingen en beter in hun vel komen te zitten.

 

Meer over voetreflextherapie