Dé handleiding om je hormonenachtbaan te trotseren.

Hormonen en humeur

13 september 2015 • Geen categorie

Je hoort weleens zeggen: ‘Ze heeft zeker weer last van haar hormonen?’, of: ‘Ze moet weer ongesteld worden.’ Vervolgens wordt de vrouw van deze opmerkingen nog chagrijniger. Zijn deze opmerkingen vooroordelen of hebben hormonen echt invloed op het humeur en gedrag van vrouwen?

Last van hormonen en humeur

Het is niet geheel onbekend dat vrouwen tijdens bepaalde fase van de menstruatiecyclus last kunnen hebben van neerslachtigheid en snel prikkelbaar en geïrriteerd zijn. Onderstaande hormonen kunnen hierbij zeker een grote rol spelen.

De hormonen

  • Oestrogeen zorgt o.a. voor een positief gevoel. Als je oestrogeen stijgt voel jij je beter en kun je beter omgaan met stress. Je bent vol energie en optimistisch.
  • Testosteron zorgt o.a. ervoor dat je meer zin krijgt in seks. Het zal je dan ook niet verbazen dat dit hormoon vlak voor de eisprong stijgt.
  • Progesteron gaat o.a. de effecten van oestrogeen tegen. Waar oestrogeen ervoor zorgt dat jij je impulsief voelt, zorgt progesteron er juist weer voor dat je gewoon lekker thuis op de bank wilt hangen. Je wordt slaperiger en het eten van de nodige chocoladerepen en zakken chips heb je niet onder controle.

Tijdens de cyclus

De algemene gedachte is dat de gemiddelde cyclus van 28 dagen verdeeld kan worden over 4 weken. In iedere week zijn de hormoonniveaus anders, en dat beïnvloedt hoe jij je voelt. Kijk maar eens naar onderstaand schema waar de verschillende stemmingen zijn weergegeven.

Last van hormonen tijdens de cyclus

Week 1: In de eerste week van de cyclus is de vrouw ongesteld. Vooral in het begin van deze eerste week kan je menstruatieklachten hebben (buik en -rugpijn, hoofdpijn, diarree, etc.) Oestrogeen begint in deze week toe te nemen, waardoor je juist weer wordt opgepept.

Week 2: Oestrogeen blijft stijgen. Deze week voel jij je dan ook het beste. Aan het einde van de week stijgt het testosterongehalte: Je krijgt meer zin in seks.

Week 3: De hoeveelheid oestrogeen daalt enorm in een korte tijd. Progesteron wordt juist aangemaakt en je humeur kan in één keer omslaan. Neerslachtigheid ligt op de loer en houd de repen chocolade en zakken chips maar binnen handbereik. Waarschuw je omgeving ook maar want je bent vermoedelijk niet te genieten.

Week 4: De hoeveelheid oestrogeen daalt verder, tot een dieptepunt. Progesteronniveaus gaan ook omlaag. Deze week wordt ook wel de ‘premenstruele week’ genoemd, waarin ook het premenstruele syndroom (PMS) bij sommige vrouwen optreedt. Waarschuw je omgeving maar want dit is qua humeur je slechtste week. Chagrijnigheid, neerslachtigheid, moeheid, hoofdpijn, pijnlijke borsten en andere PMS symptomen kunnen de kop opsteken.

Iedere vrouw heeft een andere gevoeligheid voor de verschillende hormonen. Alles wat boven staat beschreven is dan ook een ‘gemiddelde’ waar niet alle vrouwen zich in zullen herkennen. Natuurlijk heeft het eetpatroon, stress, gezondheid, beweging en dagelijkse belevenissen in je privéleven en werk ook invloed op hoe jij je voelt van week tot week.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.