Dé handleiding om je hormonenachtbaan te trotseren.

Een andere manier van denken

2 september 2015 • Geen categorie

Voetreflexologie is van oudsher een onderdeel van de Traditionele Chinese Geneeskunde (TCG).

In de Chinese gedachte is er geen scheiding tussen lichaam en geest mogelijk, de mens wordt gezien als totaliteit. Alles heeft met elkaar te maken. Daarom wordt in de TCG met andere ogen naar hormonaal onbalans gekeken dan in de Westerse geneeskunde. De hormonen worden niet zoals in de Westerse Geneeskunde als een apart systeem gezien maar zijn een onderdeel van het totale energetisch systeem van de vrouw.

Energetisch systeem??? Nu niet afhaken ☺ Om dit een beetje duidelijker te maken volgt hier een kleine les in een onderdeel van de Traditionele Chinese Geneeskunde. Misschien een beetje ‘taaie’ stof, toch geeft het wat meer inzicht in de gedachtegang van de TCG.

Chi, het energetisch niveau

De TCG beschouwt energie (Chi of Qi – spreek uit: Tjsie) als de “oerstof” waar de mens uit bestaat. Materie is een afgeleide, een functie van energie. Energie is dus de levenskracht van de mens. Energie halen we uit de lucht die we inademen en uit onze voeding. In de kijk van de TCG is een mens op de eerste plaats een energetisch systeem, dat weer bestaat uit verschillende subsystemen. Energie moet stromen, net als water in een rivier.

Voetreflexologie helpt bij hormonale disbalans

Energie stroomt door het hele lichaam via banen, de zogeheten meridianen, en zorgt ervoor dat lichaamsfuncties worden onderhouden. In de TCG is het hebben van een emotie niets anders dan het stromen – of juist het niet stromen – van energie in je lichaam. Wordt de energiestroom ergens geblokkeerd dan leidt dat tot problemen die zich uiten in het uit balans raken van ons energetische of emotionele systeem. Emoties hebben dus te maken met onze geestelijke en lichamelijke gezondheid. In de TCG ligt het accent dan ook op het opheffen van energetische blokkades zodat de energie weer kan stromen en het energetische systeem weer in balans is.

Gezondheid wil zeggen dat de Chi vrij door de meridianen stroomt.

Vijf energiesystemen

De TCG maakt onderscheid tussen vijf elementen of energiesystemen. Deze vijf systemen worden genoemd naar het belangrijkste orgaan dat zij in stand houden, namelijk hart, long, lever, milt en nier.
Deze organen zijn weer verbonden met bepaalde emotionele kenmerken. Als je je door een of andere oorzaak mentaal niet goed voelt, gaat het met het desbetreffende energetische ‘orgaan’ ook niet goed. En andersom: externe factoren die het energiesysteem in de war brengen hebben ook effect op het corresponderende emotionele veld. Geen aandacht schenken aan emoties kan dus de energie verstoren en dat kan weer leiden tot allerlei vormen van lichamelijke klachten .

Onderstaand een overzicht van de energiesystemen en de daarbij behorende emoties:

Energiestysteem:   Emotie:
Nier Angst
Milt Piekeren/bezorgdheid
Lever Boosheid/woede
Hart Blijdschap/vreugde
Long Verdriet

In de TCG zijn emoties belangrijk omdat deze gezien worden als de veroorzakers van veranderingen in de lichamelijke balans.

Emoties vertegenwoordigen de kern van lichamelijke problemen!

Bovenstaande conclusie is duidelijk toch zal het ook vragen bij je oproepen. Want hoe kom je bij de kern? Probeer maar eens te voelen wat je echt voelt qua emotie. Dat valt niet altijd mee!

Voetreflexologie kan je daar heel goed bij ondersteunen.

Zoals gezegd heft reflexologie energetische blokkades op. De energie die dan weer door je lichaam gaat stromen kan dat ene zetje geven die jij nodig hebt om bij de kern te komen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.